Ajankohtaista

Huoneistotietojärjestelmään siirtyminen vuoden 2023 aikana

Suomessa on Valtioneuvoston päätöksellä siirryttävä 31.12.2023 mennessä järjestelyyn, jossa kaikkien asunto-osakeyhtiöiden osakeluettelo tiedot tulee siirtää Maanmittauslaitoksen ylläpitämään Huoneistotietojärjestelmään. Kun osakeluettelon tiedot on siirretty tähän järjestelmään, käyttävät kiinteistönvälittäjät, pankit, verottaja ja isännöitsijät näitä tietoja mm. asuntokauppojen yhteydessä.

Osa muutosta on se, että paperiset osakekirjat poistuvat käytöstä. Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty Maanmittauslaitoksen hoidettavaksi ja asiasta on tiedotettu osakkaille, tulee heidän asioida Maanmittauslaitoksen toimipisteessä muuntamassa osakekirjansa sähköiseksi, siirtymäaikaa osakkaalla on 10 vuotta. Jos osakekirja on pankissa lainan vakuutena, tulee osakkaan olla yhteydessä omaan pankkiinsa.

Asuma Isännöinti huolehtii vuoden 2023 aikana siitä, että kaikkien isännöintiasiakkaiden osakeluettelon tiedot siirretään Maanmittauslaitoksen (MML) ylläpitämään Huoneistotietojärjestelmään (HTJ). Kunkin taloyhtiön osakkaille tiedotetaan erikseen, kun siirto on tehty ja mistä asioista heidän tulee sen jälkeen huolehtia.