Ohjeita asumiseen

Ohjeita viihtyisään ja turvalliseen asumiseen

Muuttoilmoitus

Muuttaessasi asuntoon tai pois, muistathan tehdä muuttoilmoituksen myös huoltoyhtiöön.

Vesimaksu

Mikäli taloyhtiössä, jossa asut, on henkilölukumäärään perustuva vesimaksu niin olet velvollinen ilmoittamaan vastikevalvontaan henkilölukumäärän muutoksista. Vesimaksut on maksettava normaalisti, vaikka olet esimerkiksi mökillä tai matkoilla.

Palovaroitin

Tarkista palovaroitin säännöllisesti ja vaihda paristo vuosittain.

Keittiö

Käytä astianpesukonetta vain, kun olet itse kotona. Sulje koneen vesiliitäntä, kun konetta ei käytetä. Puhdista koneen roskasuodatin ohjeiden mukaan. Kun hankit uuden astianpesukoneen teetä asennus pätevöityneellä putkiliikkeellä, ja on suositeltavaa hankkia muovinen suojakaukalo astianpesukoneen alle.

Puhdista säännöllisesti tiskialtaan vesilukko sekä vuosittain kylmäkoneiden takaosat.

Pidä ilmanvaihtoventtiilit auki, älä muuta niiden säätöjä ja puhdista venttiilit pölystä ja rasvasta vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin säännöllisesti miedolla pesuaineliuoksella.

Kylpyhuone

Huolehdi käsienpesualtaan vesilukon sekä lattiakaivon säännöllisestä puhdistuksesta.

Käytä pyykinpesukonetta vain, kun olet itse kotona, älä jätä konetta yksin päälle. Puhdista koneen nukkasihti ohjeen mukaan.

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit vähintään kahdesti vuodessa ja pidä ne auki, älä peitä niitä.

Parveke

Poista talvella lumi parvekkeelta varovaisuutta noudattaen, ja huolehdi ettei parvekkeelle kerry roskaa ja vettä.

Kellarikomero

Verkkokellarin komerot on numeroitu asuntojen mukaan ja asukkaiden on sekaannusten välttämiseksi käytettävä ainoastaan oman huoneistonsa numeron mukaista komeroa. Asukas on vastuussa omasta irtaimistostaan, mikäli käyttää jonkun toisen asunnon verkkokellaria.

Kodin ongelmajätteet

Kodin ongelmajätteille on Hakunilan S-Marketin parkkipaikalla HSY:n sininen keräyskontti, osoitteessa Kannuskuja 1, 01200 Vantaa. Konttiin voi viedä: energiansäästölamput, loisteputket, paristot, jäteöljyt, maalit, liimat, lakat, liuottimet, torjunta-aineet ja öljynsuodattimet. Keräyskontti on lukollinen ja avaimen voi noutaa Asuma Palveluiden asiakaspalvelusta toimiston aukioloaikoina, samalla on täytettävä lomake yhteystietoineen sekä jätteiden laatu ja määrä.

Lemmikkieläimet

Kissat, koirat ja muut lemmikkieläimet on pidettävä kytkettynä taloyhtiön alueella ja omistajan on huolehdittava, ettei lemmikki sotke jätöksillään kiinteistöä, yhteisiä tiloja tai piha-aluetta.

Häiritsevä elämä

Elämä on häiritsevää, mikäli se on jatkuvaa tai toistuvaa, ja siitä aiheutuu häiriötä muille asukkaille. Häiritsevään käyttäytymiseen kannattaa reagoida heti. Siihen voi puuttua esimerkiksi keskustelemalla ja sovittelemalla naapurin kanssa. Mikäli keskustelu ei ole mahdollista tai ei auta, kirjaa selkeästi ylös häiriön laatu, kesto, päivämäärä(t) sekä ota vähintään kahden naapurin allekirjoitus, jotka kärsivät samasta häiriöstä ja toimita paperi isännöitsijälle. Tällöin taloyhtiön hallitus voi ryhtyä toimenpiteisiin. Taloyhtiön hallitus antaa ensin varoituksen osakkaalle ja asukkaalle, mikäli muutosta ei tapahdu, yhtiökokous voi päättää ottaa asunnon taloyhtiön hallintaan enintään kolmen vuoden ajaksi.

Asukkaan kotivakuutus

Asukkaan kotivakuutus korvaa asukkaan oman irtaimiston ja muille aiheutuneita vahinkoja. Kiinteistövakuutuksella taloyhtiö on vakuuttanut kiinteistön ja siihen kuuluvat rakennukset.

Kodin tuholaiset & hyönteiset

Mikäli löydät asunnosta sinne kuulumattomia tuholaisia, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Vesivuodon sattuessa

Ilmoita välittömästi huoltoyhtiöön vesivuodosta tai vesivahingosta.

Murto tai tulipalo

Jos asuntoosi on murtauduttu, hälytä välittömästi poliisi paikalle. Jos on syttynyt tulipalo tai talossa tapahtuu jotakin rikokseen tai ilkivaltaan viittaavaa, soita hätänumeroon 112, pyri soittamaan aina itse, jotta vältytään välikäsiltä.